EuroJackpot statistik – Hur stor är chansen?

eurojackpot

Du har säkert hört talas om EuroJackpot, ett av världens kanske allra mest omtalade spel just nu. Du har säkert läst eller hört talas om flera enorma vinster som delats ut på detta spel. Kanske har du till och med själv börjat spela på en eller flera rader i hopp om att bli nästa mångmiljonär. Frågan är då om det är ett smart drag? Vad säger statistiken, hur stor är egentligen chansen att vinna på EuroJackpot? Det ska vi titta närmare på nu, för att försöka komma fram till vad som är det bästa valet för dig, att fortsätta spela EuroJackpot, eller att pröva lyckan på annat håll.

Satsa inte bara på jackpotvinsterna

Det kanske allra första du bör känna till om vinster på Euro Jackpot, är att statistiken säger att det är klokt att inte bara satsa på de stora jackpotvinsterna. I allmänhet är det nämligen så att högre vinster ger större sannolikhet att vinsten delas mellan flera spelare.

Vidare är det bra att känna till att det statistiskt sett är klokare att inte rådfråga medium och spåkvinnor om hjälp för att ta fram en rad. Välj istället ut nummer helt slumpmässigt. Välj inte ut så kallade turnummer och turrader som delas med andra. Du har statistiskt lika stor chans, om inte större, att vinna om du istället låter slumpgeneratorn ta fram en rad.

Spela en lottorad gratis - välj bland 6 lotterier Gratis lottorad på EuroJackpot för alla nya spelare

Spela på flera rader

Du har naturligtvis större chans att vinna om du deltar med flera rader i dragningarna. Ett vinnande koncept för att öka vinstchanserna är därför att spela med fler än en rad. Naturligtvis har du större chans att vinna en mindre vinst än jackpotvinsten, med tanke på att du behöver pricka in alla rätt för att kamma hem jackpotten, medan det krävs färre rätt för att vinna de något mindre vinsterna. Statistiskt sett har du därför betydligt större chans att vinna en mindre vinst på Euro Jackpot än att vinna just jackpotten.

Vinnande nummer på EuroJackpot

statistik euro jackpotNaturligtvis finns det statistik som visar vilka nummer som har dykt upp flest gånger i dragningarna genom årens lopp. Detta är nummer 19, som dragits hela 39 gånger, nummer 7, som har dragits 35 gånger, nummer 14 som också har dragits 35 gånger, nummer 18 som även den dykt upp 35 gånger i dragningarna, samt nummer 13 som har dragits 34 gånger. Huruvida det på grund av detta är klokt att satsa på dessa nummer igen eller inte är svårt att svara på.

Rent statistiskt borde sannolikheten att dessa ska dras igen vara små, men å andra sidan går det aldrig att veta säkert. Vilka nummer som ska dras avgörs helt av slumpen. På grund av detta går det inte att försöka hitta någon form av logik. Det gäller helt enkelt att välja ut ett antal nummer, antingen på egen hand eller med hjälp av en slumpgenerator. Därefter är det enda du kan göra egentligen att hålla tummarna och vänta. En sak är säker, du har lika stor chans att bli nästa jackpotvinnare som alla andra.

Så här stora är vinstchanserna

I den här tabellen presenterar vi hur stor chans (sannolikhet) du har att vinna på EuroJackpot.

Vinstnivå Nummer Vinstchans
Jackpot 5 + 2 1 : 95 344 200
2 5 + 1 1 : 5 959 013
3 5 1 : 3 405 150
4 4 + 2 1 : 423 752
5 4 + 1 1 : 26 485
6 4 1 : 15 134
7 3 + 2 1 : 9 631
8 2 + 2 1 : 672
9 3 + 1 1 : 602
10 3 1 : 344
11 1 + 2 1 : 128
12 2 + 1 1 : 42