Hårt reglerat lotto i Norge

Lotto NorgeNu mot slutet av året börjar det bli dags att summera de viktigaste händelserna. För oss i Sverige som jobbar inom spelbranschen är den i särklass viktigaste händelsen att vi fick en ny spellag. Från och med 2019 kan nämligen spelsajter, inklusive lottosajter, verka helt öppet på nätet. Tidigare var det en gråzon. Det enda som krävs är en spellicens från Spelinspektionen.

Fördelarna är många. Inte minst har spelbolagen fått tydliga regler att förhålla sig till. Det finns även många fördelar för spelarna, bland annat skattefria lottovinster och ökad trygghet.

Länderna i Norden har historiskt sett följts åt på många sätt och vis. Vi har liknande politik, välfärdssystem och kultur, bland annat. Men hur är det med lotto och spelmarknaden i vårt grannland Norge? Vi satt oss ner med Eve på Lottospill.com för att höra hur det ligger till på andra sidan gränsen.

Eve, först och främst, vad tycker du om det svenska systemet med spellicenser?

Jag tycker att det är ett bra initiativ. Det har väl inte kommit som en blixt från klar himmel utan är något som diskuterats ett tag. Spellicensen har fått gehör bland mina kollegor i Norge som nu jobbar för att vi ska få en liknande lösning här.

Hur ser chanserna ut för en spellag i Norge?

Det finns en chans att vi kan få en spellag, men jag tror att det är större tveksamhet i Norge. Norge har, precis som Sverige hade, ett spelmonopol. Skillnaden är att det finns starka band mellan spelmonopolet och idrottsvärlden bland annat. Skulle vi öppna upp marknaden är det många som skulle bli kritiska ifall sportklubbarna plötsligt skulle få mindre inkomster från spel. Även kulturen får pengar via Norsk Tipping som spelmonopolet heter.

Vad kan man göra för att få opinionen med sig?

Jag tror att det starkaste argumentet för att öppna upp marknaden för lotto och andra spel på nätet är att sportförbunden och kulturen idag faktiskt går miste om pengar. Det hela handlar inte om att nya aktörer kommer att ta intäkter från Norsk Tipping. Tvärtom! En reglering kommer att innebära att det kommer att komma in skattepengar från alla de aktörer som redan säljer speltjänster i Norge men som är registrerade utomlands.

Det skulle alltså bli mer pengar till sport och kultur?

Ja, det är jag övertygad om.

Kan man höra fler argument emot en spellag i Norge?

Jo, det kan man. Precis som i Sverige är man rädd för att spelmissbruket ska öka om man släpper spel fritt. Problemet med det argumentet är bara att Internet redan öppnat upp gränserna. Det är svårt att stoppa folk från att spela på lotto utomlands. Genom att legalisera lotto och andra spel blir kontrollen större, vilket jag tror är bra.

Slutord

Tack Eve för att du delade med dig av din syn på den norska Lottomarknaden och spelmonopolet där. Vi på Lottoguiden.se är övertygade om att Norge skulle ha lika stor nytta av en ny spellag som Sverige haft. Det mesta av vad vi sett fram tills nu har varit bra i form av ansvarsutkrävande. Vi tror att regler är bra om de är rimliga eftersom det gör att alla aktörer vet vad som gäller. Därför förespråkar vi en öppen men reglerad spelmarknad.

Senast uppdaterad 3 november, 2019