Lotto Lördag – Allt du behöver veta

Lotto på lördag, ett spel som engagerar och fascinerar svenskar varje vecka.

Men vad innebär det egentligen, hur spelar man, när är dragningen, och hur går det till att rätta sina rader?

Den här guiden tar dig genom allt steg för steg.

En kort introduktion till Lotto Lördag

Lotto lördagLotto har under årtionden varit en del av svenskarnas helgtradition. Startat 1980, har det stått sig som ett av de mest älskade spelen i Sverige.

Det unika med Lotto är dess förmåga att skapa drömmar.

Med bara en lottorad i handen börjar många fantisera om vad de skulle göra om de vann den eftertraktade jackpotten.

Kanske en resa runt världen, ett nytt hus eller att bara kunna hjälpa nära och kära.

Medan spelets kärna är att välja sju nummer mellan 1 och 35, går upplevelsen mycket djupare. Det handlar inte bara om att vinna; det handlar om hopp, förväntan och gemenskap.

Hur spelar man Lotto Lördag?

Steg-för-steg guide till att spela:

 1. Välj dina nummer: På din lottorad ska du välja ut sju nummer mellan 1 och 35. Dessa nummer är dina ”huvudnummer”. Du kan antingen välja dina nummer själv, baserat på egna preferenser, eller använda en ”snabbval”-funktion där datorn slumpar fram nummer åt dig.
 2. Tilläggsspel: Utöver ditt huvudspel kan du välja att delta i tilläggsspelet där fyra extra nummer dras. Om dina huvudnummer matchar något av dessa extra nummer kan du vinna ytterligare priser.
 3. Antal dragningar: Du kan välja om du vill spela ditt spel endast för en enskild dragning, eller för flera dragningar i förväg. Att delta i flera dragningar kan vara bekvämt om du inte vill upprepa processen varje vecka.
 4. Kostnad: Kostnaden för ditt spel beror på hur många rader du väljer att spela och om du lägger till extra tilläggsspel eller andra funktioner. Priset per rad visas tydligt när du fyller i ditt spel.
 5. Inlämning: När du är nöjd med dina valda nummer och eventuella tillägg, lämnar du in din rad. Om du spelar i en fysisk butik, lämnar du in ditt spelkort till kassören och betalar. Spelar du online, följer du de digitala stegen för att slutföra ditt köp.
 6. Spara ditt kvitto: Om du spelar i en butik får du ett kvitto efter att du betalat. Detta kvitto är ditt bevis på spel och du behöver det för att hämta eventuella vinster. Spelar du online sparas ditt spel automatiskt under ”Mina spel” på ditt konto.
 7. Vänta på dragningen: Efter att du lämnat in ditt spel är det bara att vänta på dragningen. Håll tummarna och hoppas på det bästa!

Genom att följa dessa steg kan du enkelt delta i Lotto på lördagar. Det viktigaste är att ha roligt och komma ihåg att spel om pengar alltid bör ske med måtta.

Viktiga tider att komma ihåg

 • Spelstopp: Kom ihåg att lämna in ditt spel senast kl 18:15 på lördagar.
 • Dragningstid: Dragningen kan du följa live i TV4 lördagar kl 19:55.

Ändringar i sändningen

Fastän den reguljära sändningstiden är satt, kan det ibland bli förändringar. Håll alltid ett öga på sändningstiderna, särskilt om du följer live. Just nu är det inga ändringar som är planerade.

Hur rättar jag min lottorad?

Direkt efter dragningen i TV kan du rätta ditt spel genom ”Mina spel” funktionen. För en ännu smidigare upplevelse kan du också logga in med BankID här för att rätta ditt spel.

Missade du dragningen? Inga problem!

Om du råkade missa en dragning, oroa dig inte. Alla Lottodragningar under det senaste året finns tillgängliga för dig att se i efterhand. För att ta del av tidigare dragningar, klicka här.

Tips för att spela ansvarsfullt

Lotto ska vara roligt, men det är viktigt att komma ihåg att det bör spelas ansvarsfullt. Sätt en budget och håll dig till den, och kom ihåg att chansen att vinna jackpotten är låg. Det handlar mer om spänningen än förväntningen att vinna stort.

Fördjupning: Så fungerar Joker

Joker är inte bara ett komplement till ditt Lotto-spel utan ett spännande spel i sig som ger dig ytterligare chanser att vinna.

Här går vi igenom hur Joker fungerar:

 • Grundprincipen: När du väljer att spela Joker får du ett förtryckt nummer på ditt spelkvitto. Detta nummer består av sju siffror och din uppgift är att matcha dessa siffror med de nummer som dras i Joker-dragningen.
 • Rättning från höger: Det unika med Joker är att du rättar din rad från höger till vänster. Det betyder att den sista siffran på ditt Joker-nummer ska matcha den sista siffran i det dragna Joker-numret, den näst sista siffran matchar den näst sista siffran, och så vidare.
 • Vinster: Ju fler siffror du matchar i rätt ordning från höger, desto större blir din vinst. Om du till exempel bara matchar den sista siffran vinner du en mindre summa, men om du matchar alla sju siffrorna i rätt ordning vinner du jackpotten.
 • Kombination med Lotto: Många spelare väljer att kombinera sitt Lottospel med Joker för att öka spänningen och chansen att vinna. När du spelar Lotto kan du enkelt lägga till Joker genom att markera det på ditt spelkvitto eller välja det som ett tillägg online.
 • Frekvens: Precis som med Lotto, finns Joker-dragningar både på onsdagar och lördagar. Det ger dig två chanser varje vecka att matcha ditt Joker-nummer med det dragna numret.
 • Slutord om Joker: Medan Lotto ger dig chansen att vinna stort med en enkel rad av nummer, tillför Joker en annan dimension av spänning. Med sitt unika sätt att rätta och den extra chansen att vinna, är det ett roligt och spännande tillskott till ditt Lottospel.

FAQ – Vanliga frågor om Lotto Lördag

 • Kan jag spela på andra dagar än lördag? Ja, det finns också Onsdags Lotto med spelstopp kl 17:15 och dragning kl 18:25.
 • Var kan jag köpa en lottorad? Du kan köpa din lottorad i de flesta butiker som har ett avtal med Svenska Spel eller direkt online via Svenska Spels hemsida.
 • Finns det en maxgräns för jackpotten? Nej, det finns ingen fast maxgräns. Jackpotten växer tills någon vinner den.

Slutsats

Lotto Lördag ger både spänning och chansen till drömvinsten varje vecka.

Med denna guide hoppas vi att du känner dig väl förberedd att dyka in i spelvärlden, vare sig det är din första gång eller om du är en van spelare.

Kom alltid ihåg att spela ansvarsfullt och lycka till!

Källor:
https://www.svenskaspel.se/lotto/dragningen 

https://svspeltur.solidtango.com/categories/lottodragningen

Senast uppdaterad 18 oktober, 2023