Lotto statistik – Vilka lottonummer dras oftast?

Lotto statistik

Lär dig om vilka lottnummer som dras oftast i dom olika lotterierna. Vi svarar också på frågan om statistik kan hjälpa dig att vinna i det här inlägget.

Att spela på lotto online är enkelt, vilket är en av anledningarna till att så många gillar det. En annan fördel är att det är slumpen som avgör, vilket gör att man som spelare inte behöver ha några specifika kunskaper för att kunna bli en vinnare. Det kan dock vara intressant att hålla lite koll på vad statistiken säger om vilka lottonummer som dras oftast. Det skadar ju trots allt inte att satsa på vinnande varianter.

Svensk lottosida med 50 av världens lotterier

Reklamlänk | Regler & Villkor gäller | Tidsbegränsat erbjudande | Gäller nya spelare | 18+ | Spela Ansvarsfullt | www.stodlinjen.se

Dubblera din vinstchans att vinna på lotto!

När du har läst denna artikel och bestämt dig för vilka nummer du vill prova lyckan med framöver så måste du läsa vår artikel om hur du mer än dubblerar dina chanser att vinna på lotto. Den är skriven främst för att fungera på vilket lotteri som helst som har störst jackpot just nu.

Lottostatistik

Att kolla upp statistik för de mest populära lotterierna kan definitivt kan vara värt besväret. Man behöver naturligtvis inte enbart satsa på de lottonummer som dras mest, men kanske kan det vara värt att lägga in några av dem i nästa lottorad och hoppas på att det ska ge tur. När du har bestämt dig för en rad med eller utan statistik så lägg den gärna på flera olika av världens lotterier. Där du ovan kan läsa om världens olika lotteri och vilka nummer som dras oftast kan du även spela på nästa alla av världens lotterier.

Lotto statistik Sverige 2023

För alla spelare som brukar satsa på Sveriges eget Lotto kan det förstås vara extra intressant att veta vad statistiken har att förtälja om just detta lotteri.

Lotto statistik dragning

Statistiken för Svenska Lotto under 2022-2023 ger en intressant inblick i vilka nummer som dragits mest frekvent. För Lotto 1 var de mest dragna numren 5 (268 gånger), 10 (265 gånger), 9 (264 gånger), 4 (255 gånger) och 2 (245 gånger) fram till och med den 25 november 2023​​. För Lotto 2 var de mest frekvent dragna numren 9 (272 gånger), 4 (271 gånger), 1 och 6 (båda 252 gånger), samt 10 (241 gånger)​​.

Detta är alltså de lottonummer som förekommit vid flest tillfällen på svenska lotto. Sannolikheten att man skulle vinna om man satte ihop en lottorad med dessa nummer är dock liten. Däremot kanske man som tidigare nämnts kan välja att stoppa in något eller några av dessa lottonummer i sin rad, om man tror att det ökar sannolikheten för vinst vid nästa dragning.

Här kan du spela lotto på nätet

Testa gärna att spela hos några av de spelbolag som vi rekommendera nedan. De har tillgång till de flesta lotterier som finns i världen och ger bonusar och rabatter för er spelare, går ni via vår annons nedan så får man dessutom extra bonus. De har även bra system för att prenumerera på sina favorit nummer, vilket du givetvis kan göra på flera av de största lotterierna som finns. Passa på att utnyttja den nya spelmarknaden som har öppnat upp sig nu när man kan spela över nätet var man vill på ett enkelt sätt.

# Lottosida Bonus Betyg Till Spelsidan
1 the lotter logga swe Svensk lottosida med 50 av världens lotterier

Reklamlänk | Regler & Villkor gäller | Tidsbegränsat erbjudande | Gäller nya spelare | 18+ | Spela Ansvarsfullt | www.stodlinjen.se

Till SpelsidanRecension

Mest dragna lottonummer i världen enligt lotto statistiken 2020

Om vi då gör en genomgång av de största lotterierna och vilka nummer som dras oftast enligt statistiken 2020 så ska vi se om vi hittar några gemensamma nummer som är vanligast. Nu är det ju så att olika lotterier har olika många bollar som kan dras vilket gör denna övning lite haltande. Men det kan ändå vara lite kul tycker vi.

Vanligast nummer på stora Europeiska lotterier

De vi jämför här är svenska lotto, Euromillion, Eurojackpot och La primitiva ifrån Spanien

 • Svenska lottos 5 vanligaste lotto nummer: 20, 18, 4, 16, 22
 • Eurojackpots 5 vanligaste lotto nummer: 49, 35, 19, 18, 20
 • Euromillions 5 vanligaste lotto nummer: 23, 44, 50 , 26, 19
 • Megamillions 5 vanligaste lotto nummer: 31, 48, 2, 17, 14
 • La primitivas 5 vanligaste lotto nummer: 40, 30, 45, 49, 7
 • Norway Lottos fem toppnummer är: 24, 21, 13, 14, 16

Vanligast nummer på stora lotterier utanför Europa

De vi jämför här är några av världens största lotterier utanför Europa som är Megamillions, Powerball ifrån USA, Mega-Sena ifrån Brasilien, Cash4life och Australian Powerball

 • Megamillions 5 vanligaste dragna nummer: 31, 48, 2, 17, 14
 • Australian Powerballs vanligaste dragna nummer: 23, 32, 17, 5, 4
 • Powerballs vanligaste dragna nummer: 32, 41, 23, 20, 16
 • Mega-Senas vanligaste dragna nummer: 10, 53, 5, 23, 4
 • Cash4Life vanligaste dragna nummer: 34, 4, 47, 42, 1

Ska vi då försöka hitta några gemensamma kandidater som dras mest i hela världen så ser vi enligt ovan statistik att nummer 4, 17, 23, 32 och 5 är de som oftast lyckas ta sig fram i dragningen.

Minst dragna nummer enligt lottostatistiken

En alternativ taktik kan vara att spela på de nummer som dras minst enligt statistiken. Tanken med detta är att det finns en del som läser artiklar som denna och väljer att spela på de vanligaste numren. Detta innebär att om dessa går in så är det fler som har rätt rad som ska dela på vinsterna. Så ser man krasst till att bollarna kommer helt slumpartat och att det inte är en del som har förmåga att ta sig fram oftare så kan man välja detta upplägg.

Dessa nummer blir inte dragna så ofta

Minst dragna nummer hos svenska lotto är 20, 29, 32, 22, 15. Hos Euromillions är det 28, 50, 2, 48 och nummer 12 som helst inte behagar visa sig i dragningarna. I amerikanska Powerball så håller sig helst 13, 45, 34, 65, 5 borta.

Vilken sannolikhet är det att dra ett visst nummer på lotto

Givetvis så har de olika lotterierna olika stor möjlighet beroende på hur dragningarna ser ut. Olika lotterier har olika många nummer som man kan välja på vilket du kan läsa mer om i våra spelguider här på lottoguiden.se. Gå in på vår avdelning om olika lotterier  och klicka på respektive lotterispel så ser kan du läsa om reglerna där. Om vi tittar på det svenska lotteriet som svenska spel bedriver så består deras dragningar av 35 nummer. Att ett visst nummer dras av de 7 + 4 bollar som plockas fram har en sannolikhet på dragning är 11/35 = 31,4%

Sannolikheten att man drar in hela raden kan ni se i nedan tabell:

 Vinstnivå  Odds
 7 rätt  1:6 724 520
 6+1 rätt  1:240 161
 6 rätt  1:40 027
 5 rätt  1:1847
 4 rätt  1:59

Mer om sannolikhet för lotto kan man läsa om hos wikipedia.

Kan statistik på lotto hjälpa dig att vinna?

En intressant fråga är naturligtvis om statistik på lotto verkligen kan hjälpa dig att vinna? Det är svårt att ge ett direkt svar på den frågan. Egentligen finns det inget som talar för att statistik ska hjälpa dig att vinna, då det som tidigare nämnts är slumpen som avgör vilka nummer som dras.

I de flesta typer av spel, så som roulette, lotto och så vidare, förekommer det dock att spelare använder sig av olika strategier och sannolikhetsläror för att öka vinstchanserna.Vinn med lotto statistik

Vissa anser att de vinner mer med hjälp av sådana hjälpmedel, medan andra inte upplever att det gör någon skillnad. Även om det skulle vara så att en person som använder sig av sannolikhet för att spela på lotto vinner flera gånger, är det svårt att säga om vinsterna beror på att personen ifråga använde sig av sannolikhet vid spel, eller om denne skulle ha vunnit ändå.

Det går helt enkelt inte att säga säkert huruvida statistik på lotto är till hjälp eller inte när det kommer till att öka vinstchanserna.

Vad som däremot kan konstateras är att det är väldigt intressant att läsa om statistik. Det är definitivt intressant att läsa om vilka nummer som dras oftast och hur många gånger dessa nummer förekommit.

Det kan även vara intressant att experimentera med att skapa lottorader där dessa nummer ingår, för att se om det får någon positiv effekt. Man ska naturligtvis ta det hela med en nypa salt, och inte utgå från att man kommer vinna enbart på grund av att man baserat sin lottorad på statistiskt starka nummer.

Om du är medveten om detta och ändå vill testa är det dock absolut inget fel i det. Chansen till vinst minskar naturligtvis inte bara för att du stoppar in några vanligt förekommande nummer i din rad.

Den som har svårt att välja lottonummer till sin rad kan slumpa fram nummer, men som ett alternativ kan det vara värt att testa att sätta samman en rad bestående av de mest dragna siffrorna. Detta kanske inte är en rad man vill spela med i evigheter, men det kan vara roligt att testa under någon månad, om man ändå har svårt att välja nummer på egen hand.

Vem vet, kanske dyker siffrorna upp på nytt i nästa dragning. Faktum är att det mycket väl skulle kunna hända, eftersom alla nummer som dras är slumpmässigt utvalda, vilket gör att alla nummer har lika stor chans att dras. I denna länken kan du kolla ditt lotto resultat för mer än 28 stora lotterier.

Har du nu orkat läsa alla siffror om lottostatistik ända ner hit så måste du även läsa artikeln om hur du mer än dubblerar dina chanser att vinna på lotto.

300% upp till 1500kr +10 Hajper Spins + 100kr Ruby Rewards

Reklamlänk | Regler & Villkor gäller | Tidsbegränsat erbjudande | Gäller nya spelare | 18+ | Spela Ansvarsfullt | www.stodlinjen.se

Senast uppdaterad 30 januari, 2024