Hur ett blufflotteri fungerar

Lotterier har funnits sedan urminnestider och kan göra mycket gott om det används på rätt sätt. Det finns exempelvis föreningar som använder sig av lotterier för att samla in pengar till nya redskap samt skolor som säljer lotter för att få ihop nog med pengar till sin klassresa.

Olyckligtvis nog hittar man dock även alltför många blufflotterier därute som enbart finns till för att lura en på pengar. Många av blufflotterierna som existerar är inget som man själv registrerar sig för, utan någonting som enbart dyker upp i form av ett telefonsamtal, e-mail eller brev.

Blufflotteri

Hur går bluffen till?

När blufflotteriet tar kontakt med en får man vanligtvis höra om hur man har vunnit en rejäl mängd pengar. För att få ut dessa pengar är man i behov av att betala en administrativ kostnad eller ringa ett betalnummer. De lurar en genom att tala om hur de behöver ens namn, adress, bankkonto och liknande.

De pengar som man sägs ha vunnit kommer självfallet aldrig att nå en. Det hela är en bluff för att få privatpersonen att ge bluffmakarna pengar och ens personliga uppgifter. När man väl har tagit kontakt med dem får man ofta höra ett ”Grattis till vinsten!” tillsammans med ett löfte om hur pengarna snart kommer att vara framme. Allt man behöver göra är att betala en vinstskatt. Om man väljer att betala denne icke-existerande vinstskatt ringer blufflotteriet snart upp en igen för att be om ytterligare en avgift.

Så länge man fortsätter att betala in pengar kommer blufflotteriet fortfarande att ringa en för att fråga om olika avgifter. Säkerhetsavgifter och tullavgifter är enbart några få exempel på de många påhittade avgifter som de ber en att betala. Så fort man vägrar att betala mer pengar slutar blufflotteriet att ringa en och man får självfallet aldrig motta den påhittade vinsten.

Senast uppdaterad 23 augusti, 2018