Hur man undviker blufflotterier

Alla har säkerligen varit med om detta fenomen någon gång i sitt liv. Man får ett meddelande, e-mail, annons, banderoll eller ett samtal som berättar för en att man nyligen har vunnit en stor summa pengar. Denne vinst sägs man få genom att betala en eller annan avgift, men dessa avgifter staplas snart på varandra och blir endast fler och fler. I slutändan mottar man inte den vinst som blufflotteriet hävdade att man hade vunnit, och plötsligt står man där med en tunnare plånbok.

Bluff

Att uppmärksammas på ett blufflotteri

Hur kan man egentligen veta om man har råkat komma i kontakt med ett blufflotteri? Vi ska nedan gå igenom ett par tips som kan användas för att undvika dessa förödande bluffar.

Först av allt bör man ta en titt på vem som har skickat meddelandet. Om e-mail adressen slutar på hotmail, yahoo eller aim är det vanligtvis en bluff som man har blivit bemött av. När man skapar ett konto på en allmänt tillgänglig e-mail domän behöver man inte oroa sig över att ens uppgifter kontrolleras, vilket är anledningen till att många bluffar börjar här.

Därefter ska man undersöka lotteriets kontaktuppgifter. Det är inte sällan som de stjäler identiteten från ett redan existerande lotteri. Deras kontaktuppgifter kommer då självklart inte att stämma överens med de kontaktuppgifter som finns på det riktiga lotteriets hemsida. Anledningen till varför bluffmakarna ofta väljer att ta ett riktigt lotteris identitet är för att verka legitimt när man gör en snabb sökning efter lotteriet.

Sist men inte minst vet man att ett lotteri är en bluff om man inte aktivt har tagit del av något lotteri. Om man inte tidigare har köpt en lott finns det så klart ingen chans att man har vunnit någonting. Det man bör göra om man stöter på ett blufflotteri är helt enkelt att inte svara på meddelandet.

Senast uppdaterad 23 augusti, 2018