Vad är tilläggsnummer på lotto?

Visst är det spännande att vänta på att få svar kring huruvida man har vunnit någonting på sin lott eller inte, men för att nå den här punkten gäller det först att välja ens egen lottorad i form av ett antal nummer.

Dessa beslutar man antingen om själv eller låter datorn slumpmässigt få fram – valet är upp till en själv.

Hur många nummer man ska välja varierar ganska stort från spel till spel, och likaså hur många nummer man måste pricka rätt för att kamma hem diverse vinster. Nedan ska vi tala lite mer om hur detta fungerar.

tilläggsnummer på lotto

Att välja sina nummer och tilläggsnummer

Låt oss ta exemplet av ett lottospel med en av de största jackpottarna – Powerball med flera miljarder kronor i potten. När man tar del av detta spel ska man välja 5 nummer av 69 möjliga. Därtill väljer man 1 tilläggsnummer (i det här fallet kallat ett bonusnummer) av 26 möjliga nummer.

För att kamma hem den lägsta vinsten behöver man inte pricka rätt på några av de normala numren, men man behöver dock pricka rätt på just tilläggsnumret.

För en lite större vinst behöver man pricka i 1 normalt nummer och tilläggsnumret, och därefter fortsätter det att öka på samma vis. För att vinna den enorma jackpotten gäller det att man både har prickat i alla de 5 normala numren plus ens tilläggsnummer.

Alla lotterier har olika antal nummer som man behöver pricka in samt olika stora vinstchanser, men principen förblir densamma. Om man vill ta reda på ett lottospels odds kommer detta vanligtvis att vara angivet vid köpet av rader.

Systemspel med tilläggsnummer

Med ett så specifikt antal nummer och tilläggsnummer som man måste pricka i rätt är det naturligtvis utomordentligt svårt att få smaka på jackpotten, men man kan förbättra sina chanser genom att ta del av ett systemspel.

I enkla termer låter ett systemspel en att välja fler nummer på samma rad än man vanligtvis hade fått göra.

Om man återigen tar Powerball som ett exempel kan man i ett systemspel få komma att välja upp till 12 nummer och 2 tilläggsnummer istället för de vanliga 5 och 1.

Chansen för att vinna ökar då stort, men detsamma gäller kostnaden per rad. I slutändan är det upp till en själv hur mycket man vill satsa.

Reklamlänk | Regler & Villkor gäller | Tidsbegränsat erbjudande | Gäller nya spelare | Minsta insättning 100kr | 18+ | Spela Ansvarsfullt | www.stodlinjen.se

Senast uppdaterad 22 februari, 2023