Odds att vinna på Lotto

sannolikhet att vinna på lottoLottospel hör till de mest populära lotterispelen, och det beror förmodligen på att du själv kan välja nummer.

När du köper en vanlig lott får du at det lottnummer som följer med lotten, men på lottospel kan du alltså påverka vilka nummer du vill ha med.

Tidigare var det vanliga svenska Lotto (med drömvinsten) det enda lottospel svenska spelare hade tillgång till. Idag kan vi spela lotto online, och vi kan välja mellan många av de största och mest penningstinna lottospelen i världen.

Själva spelet går till på ungefär samma sätt vilket Lotto man än väljer. Man sätter ihop en rad av sina favoritnummer och inväntar dragningen.

Skillnaden mellan de olika spelen är hur många nummer man får välja, om det finns extra tillägg och priset per lottorad. Och naturligtvis skiljer sig också jackpottarna mellan de olika spelen.

Gemensamt för många av de internationella lottospelen online är att de har jackpottar som består av mångmiljonbelopp.

Lotto är ju ett hasardartat spel, det vill säga det är slumpen som avgör vilka nummer som kommer upp och vem som vinner jackpotten. Det betyder också att det inte finns fungerande strategier eller system som man kan använda sig för att vinna. Den som spelar poker, till exempel, har ju olika spelsystem och strategier han kan använda för att öka sina vinstchanser rejält.

Det finns visserligen strategier även för hasardspel, som exempelvis roulette. Men dessa strategier bygger på statistik och förmodade skeenden, och är mer till för att minska förluster än för att öka vinstchanser.

När det gäller Lotto online kan du alltså inte använda dig av några vetenskapliga strategier för att få just din rad ska komma upp i dragningen. Men, det finns ju något som heter odds, och som kan ge en fingervisning om vilka spel man ska välja för att ha de största chanserna att vinna.

Det är dock viktigt att tänka på att det är ett slumpspel, och att det inte är säkert att du vinner för att du väljer ett spel bra odds. Det är så många olika faktorer som spelar in som exempelvis hur många som spelar, och man fyller dessutom i olika saker när man gör sin satsning, så det är svårt att göra en rättvis jämförelse.

Men, vi kan i alla fall ge några exempel på hur oddsen för vinst ser ut på några av de mest kända Lottospelen, och då väljer vi förstås de fem som kan visa de bästa oddsen:

  • Lotto med Drömvinsten – för 7 rätt på Lotto är oddsen 1:6 724 520 och för att vinna Jokern 1:10 000 000.
  • Eurojackpot – Oddsen för att få 5+2 rätt, som är högsta vinsten, är 1:95 344 200 och för 5 rätt 1:3 405 150
  • EuroMillions – Oddsen för 5+2 rätt är 1:139 838 160 och för 5 rätt 1:3 107 515
  • Powerball – Oddsen för att få 5+2 rätt är 1:292 201 338 och för 5 rätt 1:11 688 053
  • MegaMillions – Oddsen för att få 5+1 rätt är 1:258 890 850 och för att få 5 rätt 1:18 492 204

Du kan givetvis välja spel efter oddsen, men å andra sidan kan du ha turen att det är just dina nummer som kommer upp i nästa dragning oavsett hur oddsen ser ut.

Reklamlänk | Regler & Villkor gäller | Tidsbegränsat erbjudande | Gäller nya spelare | 18+ | Spela Ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | spelpaus.se

På det svenska lottospelet har du möjlighet att vara med på två dragningar i veckan, lördag och onsdag. Spelar du Lotto på nätet på en lottosajt kan du spela när du vill eftersom du kan välja spel efter dragning.

Lottodragningar sker dagligen och många av de största spelen har dragningar flera gånger i veckan. De flesta lottosajter erbjuder möjligheten att sortera spelen efter dragning.

Senast uppdaterad 22 februari, 2023