Sannolikheten att vinna på lotto

Sannolikhet att vinna på lottoVilken är sannolikheten att vinna på lotto? Det är en fråga som många lottoentusiaster ställer sig själva när de köper sina lottorader.

Lotto är ett av de mest populära spelen i Sverige, men det är också ett av de mest svårvunna spelen.

I denna artikel kommer vi att titta närmare på sannolikheten att vinna på lotto och ge några räkneexempel på hur man kan beräkna dina vinstchanser.

Sannolikheten att få 7 rätt på lotto

Spelet Lotto går ut på att man ska välja 7 nummer av totalt 35 stycken. Dragningen går sedan till så att 7 stycken bollar plockas slumpmässigt (maskinellt) utan återläggning.

För att vinna högsta vinsten behöver du ha alla 7 nummer korrekta. Sannolikheten att få 7 rätt är 1 på 6,7 miljoner.

Det betyder att om du köper en lottorad så är chansen att du får alla 7 rätt mycket liten. Det är faktiskt så pass liten att de flesta människor aldrig kommer att uppleva att vinna högsta vinsten.

Sannolikheten att få 6 rätt på lotto

Men det finns också andra vinstnivåer att vinna på. Om du till exempel har 6 nummer korrekta och det sjunde numret som dras är en av de 28 nummer du inte har valt, vinner du ändå en andrapris vinst.

Sannolikheten att få 6 rätt är 1 på 34 309, vilket fortfarande är en mycket svår prestation, men det är mycket mer realistiskt än att få alla 7 rätt.

Sannolikheten att få 5 rätt på lotto

Om du har fem korrekta nummer och det sjätte numret som dras inte är en av de 30 nummer du inte har valt, vinner du en tredjepris vinst.

Sannolikheten att få 5 rätt är 1 på 847, vilket ökar dina chanser att vinna väsentligt jämfört med högsta vinsten.

Räkna ut sannolikheten själv – Såhär gör du

Så hur kan man räkna ut sannolikheten att vinna på lotto? Enkelt uttryckt är sannolikheten att vinna lika med antalet möjliga vinnande kombinationer dividerat med det totala antalet möjliga kombinationer. För högsta vinsten är det 1 vinnande kombination bland 6,7 miljoner möjliga kombinationer, vilket ger en sannolikhet på 1/6,700,000 eller cirka 0,000015 %.

För andrapris vinsten är det 7 vinnande kombinationer bland 6,7 miljoner möjliga kombinationer, vilket ger en sannolikhet på 1/957,143 eller cirka 0,0001 %.

För tredjepris vinsten är det 210 vinnande kombinationer bland 6,7 miljoner möjliga kombinationer, vilket ger en sannolikhet på 1/31,905 eller cirka 0,0031 %.

Våra slutsatser

Så vad kan vi dra för slutsats av allt detta? Att vinna högsta vinsten på lotto är en mycket svår prestation med en mycket liten sannolikhet, medan chanserna att vinna andrapris- och tredjepris vinster är betydligt högre.

Tabell över chansen att vinna på lotto:

Vinstnivå Sannolikhet Räkneexempel
7 rätt 1 på 6,7 miljoner 1/6,700,000 ≈ 0,000015 %
6 rätt 1 på 34 309 1/34,309 ≈ 0,0029 %
5 rätt 1 på 847 1/847 ≈ 0,1181 %

 

Det är viktigt att komma ihåg att lotto är ett slumpbaserat spel, så det finns ingen garanti för att du kommer att vinna även om du köper många lottorader.

Det är också värt att notera att det finns andra typer av lotterier som har olika sannolikheter att vinna. Vissa lotterier har bättre odds och högre vinstutdelning än andra, så det kan vara en bra idé att undersöka olika lotterier och deras sannolikheter innan du köper en lottorad.

I slutändan är lotto ett spännande spel som ger människor möjligheten att vinna stora pengar med små insatser.

Men det är viktigt att komma ihåg att det är ett spel med en mycket låg vinstsannolikhet och det är viktigt att spela ansvarsfullt och inte satsa mer än du har råd att förlora.

Senast uppdaterad 19 april, 2023