Statistikens roll i poker och lotto

Ordet statistik är både älskat och hatat. Där några får kalla kårar bara av att tänka på rader av decimaltal och procent, tycker andra att det är superintressant. Det finns flera anledningar till varför det är bra att kunna ett och annat om statistik.

Det kan hjälpa oss att ta stora beslut i det dagliga livet, exempelvis huruvida det är läge att sälja eller köpa en bostad, eller om det är bättre att åka på skidsemester i början, mitten eller i slutet av vintern. Det kan också hjälpa oss när vi spelar spel, vare sig det är på lotterier eller poker.

Lottostatistik: Vinstchans och turnummer

Till skillnad mot poker styrs lotterier helt av slumpen. Varje lottodragning påverkas inte av den föregående och den påverkar inte kommande dragningar. Det finns ingen statistik som hjälper dig till jackpottvinsten. Det går däremot att räkna ut hur stor sannolikheten är att ett nummer blir draget, även om det inte går att räkna ut exakt vilka nummer som kommer att skapa den rätt raden.

Det går att räkna ut sannolikheten för att du vinner, oavsett om det är jackpotten eller om du har fyra nummer rätt. I lotterier som amerikanska powerball går det till och med att garantera en vinst. I det lotteriet finns det ett powerball-nummer som alltid ger en vinst på , oavsett vilka nummer du har i din rad. Den som köper 35 lotter med 35 olika powerball-nummer, vilket alltid är ett nummer mellan 1-35, är garanterad minst en vinst.

Lottobollar i trumma

De som spelar på lotto känner till att det ibland talas om varma och kalla nummer. Detta syftar på teorin om att de nummer som inte har dragits på länge snart kommer att bli dragna. För att försöka ta reda på vilka dessa är söker spelare efter statistik över hur ofta varje nummer har dragits i tidigare dragningar.

Men eftersom varje dragning är ny och unik, är detta missvisande. Det spelare däremot kan titta på är statistik över vilka nummer som andra spelare tenderar att välja. Spelare är t.ex. mer benägna att välja klassiska turnummer, såsom 7 och 3, samt datum. Det innebär att siffrorna 32-35 är mindre vanliga eftersom de inte ingår i kalendern. Till skillnad från i poker är det flera spelare som kan vinna samtidigt. Om du vinner med en unik rad är det bara du som får vinsten.

Pokerstatistik: För dig och motståndarna

Det finns desto mer statistik att samla in och använda sig av i poker. Poker är ett spel som både baseras på slumpen – du vet inte vilka kort som du och de andra spelarna kommer att få, men också på skicklighet och taktik. För att bemästra poker behöver du kunna grundreglerna och upplägget samt känna till skillnaderna mellan pokerspel, såsom Omaha och Texas Hold’em.

Nya pokerspelare har troligtvis fått höra att de bör skaffa sig en pokerstrategi, men det är en sanning med modifikation. Det finns flera pokerstrategier, vilka bland annat går ut på att du ska spela aggressivt eller passivt i olika lägen. Pokerspelare bör inte enbart hålla sig till en strategi, och för att räkna ut vilken strategi du ska använda i vilka lägen, finns statistiken till din hjälp.

Det är vanligt förekommande att de som spelar poker på nätet använder någon form av statistikprogram. Syftet med dessa är att få fram statistik om ditt eget pokerspelande, men också om dina motståndares. Pokerprogrammen samlar in och visar procentuell statistik om olika skeden i spelet.

Du kan sedan använda den statistiken för att bestämma ditt nästa drag. Nackdelen med dessa program är att det överöser dig med statistik. Den viktigaste statistiken brukar ges innan och efter floppen. Innan floppen kan du se hur ofta spelaren synar eller höjer. Efter floppen fokuserar statistiken på hur aggressiv spelaren är i sin höjning, hur ofta de lägger sig i fortsättningssatsningen och hur ofta spelaren tar sig till visningsrundan.

All den här statistiken är till för dig att tolka, vilket är lättare sagt än gjort. Vid första anblicken kan det verka som att en motståndare agerar på ett sätt när hen sitter med en svag pokerhand. Å andra sidan kan spelare bluffa i väntan på att du och de andra ska höja. Det är här du måste ta in den psykologiska aspekten i poker och kombinera den med den statistiska informationen som du har samlat in.

Två kort

När statistiken visar en pokerbot

Statistiken i ett pokerprogram kan visa dig mer än dina motståndares potentiella bra eller dåliga pokerhänder. Den kan ge dig en indikation på att du spelar mot en pokerbot. Pokerbottar hör egentligen inte hemma i pokerrummen på nätet men det händer att de dyker upp.

Några tecken på att du kanske spelar mot en pokerbot är det tar lika lång tid varje gång spelaren gör sitt drag och att du märker upprepningar vid satsningar och i spelstil. Spelaren tenderar att snabbt byta bord när ni har spelat klart och hen kan vara ovanligt tyst i pokerchatten. Det ska samtidigt tas i beaktning att det finns spelare som inte vill vara sociala under tiden de spelar poker.

Om du misstänker att du spelar mot en pokerbot behöver det inte innebära att du ska gå ifrån pokerbordet. 888 Poker gjorde en djupdykning i spel mot pokerbottar och hur det går att vända deras närvaro till din fördel. En pokerbot är nödvändigtvis inte en dålig spelare men det är inte den smartaste.

Boten kommer att försöka använda statistik om ditt pokerspel för att få dig att höja och sedan lägga dig. Bottarna är däremot inte alltid medvetna om pottsumman och tänker bara på att höja, syna och lägga sig. Det innebär att du kan bluffa när du sitter på en bra hand, och låta boten höja i lägen där den tror att du kommer att lägga dig.

Statistik kan visa oss många saker. I lotto kan den hjälpa oss att hitta mindre vanliga lottnummer. I poker kan det visa oss hur vi spelar, hur motståndarna verkar spela och om spelaren är en pokerbot. Om statistiken sätts i kontext med skicklighet, kunskap och en gnutta tur, kan det vara vägen till framgång.

Senast uppdaterad 29 augusti, 2022